Knaster gennem malingen?
Forsegling er nøglen.
Hvorfor slår knaster igennem.
Forestil dig, du har en flaske madolie hjemme i køkkenet. Det olie, du steger maden i, er faktisk ret beslægtet med linolie, som i bund og grund også er en olie, men den bruges til helt andre ting end madlavning. Linolie kommer fra frøene af en plante, der hedder hør, og den har en ganske særlig evne til at tørre og hærde op, når den bliver udsat for luftens ilt. Det er ikke noget, man ser med madolien, vel?
Denne 'hærdnings'-effekt sker takket være en speciel ingrediens i linolie kaldet linolsyre. Linolsyre er lidt som en kunstner med mange hænder, der gerne vil holde fast i alt omkring den – den er nemlig dobbelt-gribevillig eller har det, man kalder dobbeltbindinger i sin struktur. Det gør den meget social: den kan reagere med ilt og binde ting sammen i en proces, vi kalder polymerisering, hvilket betyder, at de flydende oliemolekyler bogstaveligt talt holder hinanden i hænderne og danner et fast netværk.
Nu er der også noget andet, linolsyre er ret god til, og det er at spille 'nøglen i låsen' med nogle af de klæbrige stoffer i træ, som kaldes harpikser. Hvis du bruger linolie på træ, kan linolsyren få harpiksen til at mose sig frem til overfladen gennem malingen, som om den bare må ud og have frisk luft. Det kan efterlade grimme pletter og gøre træet mindre fint at se på. Det er, hvad folk til tider kalder 'klatning'.
Så hvordan undgår vi denne kedelige festhæmmer? Nøglen ligger i at forsegle de steder på træet, hvor harpiksen gemmer sig, før vi maler. En slags superlim eller lak, der kan holde harpiksen låst inde, så linoliens små sociale hænder ikke kan begynde at lege 'tagfat' med den. Denne superlim kunne eksempelvis være shellak, der fungerer som en hinde, som linolsyren ikke kan trænge igennem.
Derfor er det vigtigt at tage skridtet med at forsegle træet med shellak før, man maler. Det sikrer, at din linoliemaling giver en smuk og ensartet finish, uden at træets harpikser laver ballade og ødelægger det flotte resultat. Forestil dig det som en lak, der holder alt det, vi ikke vil have frem, indespærret under overfladen, så vores malede træ ser pænt og nydeligt ud i mange år fremover.